Masennuksen kulku ja ennuste vaihtelee

Masennus ei ala tunneissa tai päivissä. Se alkaa yleensä lievistä esioireista, joita esiintyy muutaman viikon tai jopa usean kuukauden ajan. Tämän jälkeen oireet pahenevat. Oireiden lisääntyessä ja niiden voimakkuuden kasvaessa masennus saavuttaa huippunsa. Keskeinen oire on masentunut, surullinen, ärtyinen tai tyhjä mieliala sekä alentunut kyky tuntea mielenkiintoa tai mielihyvää.

”Masennuksen kulkuun ja ennusteeseen voidaan vaikuttaa aktiivisella hoidolla.”

Muina oireina voi olla väsymystä tai univaikeuksia, laihtumista tai painonnousua, keskittymis- ja muistivaikeuksia, liikkeiden hidastuneisuutta tai levottomuutta, seksuaalista haluttomuutta, arvottomuuden ja toivottomuuden tunnetta sekä vakavammissa tapauksissa itsemurha-ajatuksia ja kuolemantoiveita.

Masennuksen ennusteeseen vaikuttavat monet yksilölliset tekijät. Suuri merkitys on läheisten tuella ja oikealla hoidolla.

Vakavat masennustilat uusiutuvat ja kroonistuvat herkästi. Niiden kulkuun ja ennusteeseen voidaan kuitenkin aktiivisella hoidolla huomattavasti vaikuttaa. Oireiden lievittäminen onnistuu ja sairauden uusiutumista pystytään estämään, kun lääkehoito aloitetaan ajoissa ja sitä jatketaan toipumisen jälkeen riittävän pitkän ajan.

Toistuvista masennusoireista kärsivät potilaat tai heidän läheisensä pystyvät usein tunnistamaan masennuksen esioireet ja hakeutumaan hoitoon ennen varsinaisen masennustilan kehittymistä. Hoitoon hakeutuneilla masennuksesta toipuminen kestää keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen. Osalla masennus voi kuitenkin jälkioireineen jatkua jopa vuosia.

Oireiden helpottuessa alkaa masennuksen toipumisvaihe. Toipuminen on täydellinen vasta, kun kaikki oireet ovat hävinneet. Masennustilan jälkeen saattaa joskus esiintyä jälkioireita, kuten muistin heikkenemistä. Masennuksen uusiutumistaipumuksen ja jäännösoireiden vuoksi lääkitystä on hyvä jatkaa riittävän pitkän aikaa (täydellisen) oireettomuuden jälkeen.